Viva Natura

Teakeverék ínyenceknek

Dr. Tea

„Amit az ember okoskodásával tönkretesz, azt a természet bölcsessége helyrehozza.”


A természet alázatos tisztelete mondatja velem, hogy a természet receptúrájából se elvenni, sem ahhoz hozzátenni nem szabad.

 

Ázsiában tett látogatásaim során tapasztaltam, hogy az ott élők számára a tea az első számú orvos és orvosság. Ez inspirált arra, hogy a Dr. Tea termékcsaládot kifejlesszem, hiszen a magyar közmondás is úgy tartja, „fűben, fában orvosság van”. A természet patikájából az emberek ezer éven keresztül gyógyították magukat, illetve őrizték meg egészségüket. Amikor kimegyek a friss illatú mezőre, és beszívom a természet semmihez sem hasonlítható illatát, szeretnék egy kicsit haza csempészni belőle, beletenni egy teáskannába, és otthon kortyolgatni.

 

 

Gourmand teakeverék

„Egy nem mindennapi tea - minden napra.”

A gourmand szó jelentése: ínyenc. Amennyiben az ínyencség az életvitelre, életmódra is vonatkozik, akkor én az elmúlt 10-15 évben, amióta az egészséges életmód, táplálkozás híve lettem, különleges „gourmanddá” nőttem ki magam.

 

A keveréket hosszú évek alatt kísérleteztem ki, s évek óta a reggeli italom, amely felébreszt, melegít, frissen tart, méregtelenít, s a reggelek boldogságát adja nekem. El kell árulnom egy titkot, azért alkottam meg a Gourmand teakeveréket, amely a Dr. Tea sorozat része, hogy a teaivás új távlatait nyissam meg Önök előtt.

 

Hosszú évek során tapasztaltam, hogy a friss gyömbérből készített tea a legízletesebb és legzamatosabb. Szerettem volna tudni, hogyan lehet megőrizni, a teákba átörökíteni a friss növény hatását. Rá kellett jönnöm, hogy a nem megfelelő szárítás során a gyömbér elveszíti illatát, zamatát és hatóanyagát. A gyömbérszárításnak egyetlen nagy titka van, amit most megosztok Önökkel: nem szabad keresztbe hasogatni, hanem száliránnyal megegyezően kell feldarabolni, majd szárítani. A teagyártás előtt a gyömbéreket három-négy milliméteres szemcsenagyságúra vágjuk, ezáltal az összes hatóanyag benne marad, ami egyébként a porítás során illóanyagként eltávozna. Ez a titka a Gourmand teának, ezért érezzük fogyasztása közben a friss, szárítatlan növények illatát.

 

Gyömbér

„Mindenhez, ami jó, kell egy kis gyömbér”, de azért tettünk bele egy kis hibiszkuszt, zöldteát és csipkebogyót, hogy az íze harmonikusabb legyen.

 

A gyömbér az egyik legrégebben ismert fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító ereje is. Az indiai, ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. A hagyomány szerint felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket, javítja a memóriát és kiélesíti az érzékeket. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert azt állították, hogy fokozza a szexuális képességet.

 

A gyömbért évezredek óta - a világ szinte minden táján – elsősorban emésztési zavarok, mint az enyhe gyomorrontás, haspuffadás, émelygés, hányinger megszüntetésére használják. Emésztést serkentő és étvágyjavító hatású. Hadd nyújtsam át Önöknek ezt a kellemes ízű, energizáló, lúgosító hatású élvezeti teát. Minden alkotóeleme a természet tiszta patikájából van, s mondhatom, ha az orvosdiagnosztizál és a természet gyógyít, akkor én most a természet tiszta patikájából való gyógyító, tisztító, egészség javító erejét, csodáját kínálom Önöknek a Gourmand teával. Tudom, hogy népszerű lesz a „gourmand” teaivók körében.

 

Zöldtea nonival

A noni a szegény ember egészsége. A közel múltban Kubában jártam, ahol köztudottan „lazák” és stresszmentesek az emberek, annak ellenére, hogy nem gondtalan az életük. Mondhatják, hogy könnyű nekik, hiszen finom a kubai rum, elszívnak egy-egy szivart, kiülnek a hintaszékbe vagy elmennek salsát táncolni. Ez is mind igaz, ottjártamkor jókedvű, boldog, vidám, egészséges emberekkel találkoztam.

 

Egy alkalommal a helyi szállodalánc igazgatójával beszélgettünk, aki elmesélte, hogy neki komoly egészségi problémái voltak mindaddig, amíg egy márkás nyugati boltban meg nem találta a noni készítményeket. Igen drágán, több mint 10 dollárért megvette a noni juice-t és elkezdte inni. Itta-itta, nagyon ízlett neki, de igen drágának tartotta, mindaddig, amíg a szomszédjában fel nem fedezett egy idősebb asszonyt, akinek a kertjetele volt nonival. Ettől kezdve az idős hölgy mindennap friss nonilevet préselt neki, amitől szerinte megváltozott az élete. Egyszerűen a stresszes napokat sokkal könnyebben élte meg, sokkal könnyebben vette az akadályokat. Korábban sokat köhögött, gyakran volt herpesz a száján, mert nem bírta a kubai klímát. A noni fogyasztása megszüntette ezeket a kellemetlen tüneteket, s most kiváló egészségnek örvend. Olyan káros szenvedélyekről képes volt leszokni, mint a dohányzás. Maga sem akarta elhinni, hogy a noni ennyire jótékonyan hat rá. Azóta is rendszeresen vásárol nonit az idős hölgytől, s élvezettel fogyasztja, mert a kubai noni különösen finom.

 

Én nem tudok kubai nonit produkálni Önöknek, de a kubai életfelfogást javaslom mindenkinek: merjünk lazábbak lenni. A noni segít a stressz oldásában, javítja immunrendszerünket, s segít abban, hogy betegség után gyorsan helyreálljon szervezetünk.

 

A trópusi noni gyümölcs otthona Délkelet-Ázsia és a csendes-óceáni szigetvilág. Hazájában különös becsben tartják. Nem véletlenül: kutatások bizonyították, hogy nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz. Nyolcszázszor annyit, mint az ananász. Ezt a tápanyagot az emberi szervezet xeroninná alakítja át, olyan anyaggá, amely nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatok zavartalanságához. Különösen akkor van szükségünk nagyobb mennyiségű proxeroninra, ha stressz alatt állunk, vagy valamilyen betegség gyengítette le szervezetünket. A xeronin működésbe hozza a szervezet gyulladásgátló mechanizmusát, jótékony hatású az allergiásoknál, és fokozza a szervezet ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. Kultúrnövényeink egyre kevesebbet tartalmaznak ebből a létfontosságú anyagból.

 

Japánban a zöldtea az egyes számú gyógyszer, szinte minden problémára ezt fogyasztják. A noni zöld teával való kombinálása egy különösen jó, élvezeti teát eredményez. A teljesítményünk egyenletes lesz, a feszültségeket, problémákat lazábban oldjuk meg. Egyszerűen boldogok vagyunk tőle. Mondanám, hogy legális doppingszer. Sok helyén a világnak ezt fogyasztják.

Jakab István
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: jakab, kombucha

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.