Viva Natura

Természetes édesítőszer: a cukorbetegek is fogyaszthatják

Inulin szirup – a 100% Tiszta Természet termékcsalád tagja

„Hétről hétre több száz olvasói levelet kapunk, és egyre többen kérdezik, felnőttek, szülők, és nagymamák is, hogy mivel lehet „büntetlenül” megédesíteni az étkeket és az életet. A cukorbetegség az egyik legundokabb betegség, mivel nap mint nap figyelmeztet, jelez, akár már kicsi gyermekkorban is. Napról napra röppennek fel hírek különböző édesítőszerekről, amellyel a cukrot mint „mérget” ki lehetne váltani. Ezekről az édesítőkről aztán sok esetben később kiderül, hogy komoly mellékhatásokkal rendelkeznek. A csicsóka, vagy nemzetközileg ismertebb nevén jeruzsálemi articsóka itt él velünk több ezer év óta a kertjeinkben, és hál’ istennek egyre többen fedezik fel. Sok levelet kaptunk, amiben arról írnak nekünk, hogy a csicsóka több hónapon történő fogyasztását követően normalizálódik a vércukorszintjük. Erre vonatkozóan nincs saját tapasztalatunk, hiszen mindenkinek szíve joga a csicsóka hatásait kipróbálni. Azt viszont hittel valljuk, hogy a csicsókában lévő csodálatos hatóanyag, az inulin, amit az egészséges bélbaktériumok szuperétkeként is emlegetnek, most már mindenki számára elérhető lesz. Az inulin egyfajta oligoszacharid, mely egyre gyakrabban jelenik meg a táplálkozáskiegészítő készítmények összetevőjeként. Mindenkinek jó szívvel javasoljuk fogyasztását, 100%-ban természetes anyag, melynek mellékhatása nem ismert. Egy dologra azonban nagyon érdemes odafigyelni, arra, hogy egyszerre ne fogyasszunk belőle többet a napi ajánlott adagnál, mert akkor bizony fokozott bélaktivitással kell számolnunk.”

 

Jakab István


A cukorról

Étkezésekhez használt cukorként a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből többféle termék is készül, ilyenek például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek, péksütemények, üdítők stb. is tartalmazhatják. A finomított cukor már egy 100%-os cukorkoncentrátum (a cukorrépa cukortartalma csak 18-20%), ami a szervezetbe jutva részben bejut a sejtekbe (az inzulin segítségével), a felesleges kalóriákat képviselő mennyiség pedig zsír formájában elraktározódik.

 

A bevitt cukor más tápanyagokkal együtt fogyasztva azok erjedését, rothadását indítják el. Így az emésztés elhúzódik. Az erjedés során alkoholtartalmú vegyületek jönnek létre, méghozzá olyanok, amelyek ha folyamatosan a szervezetben vannak, akkor további károkat okoznak.

 

A cukorbetegség ma már népbetegség

Az édesítés kérdése nagyon fontos, mivel világszerte egyre több a cukorbeteg ember. Akkor beszélünk cukorbetegségről, amikor a szervezet képtelenné válik a vérben lévő magas cukorszint kezelésére, és ennek következményeképpen a cukor mint energiaforrás nem jut el sejtekhez. A cukorbetegség okai: túl sok könnyű szénhidrát fogyasztása, stressz, állati zsírokban gazdag ételek fogyasztása. Általános lelki okok között a szeretet és önmagunk elfogadásával való problémák szerepelnek.

 

 

Az inulinszirup

Az inulin egy folyékony növényi étkezési rost, amelyet a zöldségek és gyümölcsök oligoszacharid részében találhatjuk meg. Összetett szénhidrátvegyület, amely egyfajta prebiotikum, vagyis a saját bélflóránkat erősíti, támogatja.

 

Édesít, miközben egyáltalán nem irritálja a hasnyálmirigyet és hatékonyan támogatja a bélbaktériumainkat. Erős szerkezetének köszönheti, hogy a baktériumok nem tudják lebontani, viszont nagyon jó táptalajul szolgál a hasznos baktériumoknak a szaporodásához. A káros baktériumokat nem vonzza magához, kiszorítva a káros parazitákat, gombákat a bélrendszerből. Ahányféle ujjlenyomat, annyiféle bélflóra! Az inulin mindenkinek a saját egyedi bélflóráját támogatja, és a bélrendszer rendben tartásával nagyban hozzájárul az immunrendszer és az öngyógyító mechanizmusok megfelelő működéséhez. Tudatos táplálkozással, egészséges életmóddal, a stressz kerülésével és az inulin prebiotikumként való fogyasztásával segíthetjük a bélflóra egyensúlyának a kialakulását és megőrzését.

 

Napi ajánlott mennyiség 3 g (1–1,5 kávéskanál)

 

A legnagyobb mennyiségben a csicsóka tartalmazza, de megtalálható például a mezei katángkóróban és a gyermekláncfű gyökerében is. A bélflóra kedvező táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb fontos szerepei is vannak, például előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. Szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a szérumtriglicerid-szintet és a vérnyomást is. Jótékony hatással van a vércukorszint rendben tartására is, szabályozza a cukoranyagcserét.

 

 

Az inulinszirup használatáról

Kiváló alternatíva az édesítésre, cukorbetegek számára is. Csodálatos édesítőszer, naponta azonban keveset (1-2 kávéskanállal) ajánlott fogyasztani belőle, mert figyelembe kell venni azt a hatását, hogy az emésztési tranzitidőt csökkenti, vagyis gyorsabb székletet eredményezhet.

 

A csicsókáról és az inulinról több információt a www.nepgyogyaszat.hu oldalon olvashatnak. A 100% tisztaságú inulinszirup a www.vivanatura.hu oldalon a webáruházban megvásárolható. Kérdéseiket az info@kombucha.hu e-mail címen tehetik fel.

Partl Viktória
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.