Viva Natura

Testi-lelki méregtelenítés

  "Az egész embert tekintem alapnak, és vallom, hogy a betegségeket és azok tüneteinek túlnyomó többségét lelki okok váltják ki."


  Nálam minden kezelés alapja, hogy nem a tünetet vagy az adott betegséget kezelem, hanem annak kiváltó okát próbálom megtalálni és azt megszüntetni. Az egész embert tekintem alapnak, és vallom, hogy a betegségeket és azok tüneteinek túlnyomó többségét lelki okok váltják ki.

   

  Minden kezelés alapos beszélgetéssel, panaszfelvétellel kezdődik, mely során a páciens foglalkozásától családi és emberi kapcsolatán keresztül a kezelt betegségekig és gyógyszerezésig igyekszem minél teljesebb képet kapni. Egyre több esetben derül ki, hogy a panaszok hátterében gyermekkorból cipelt, elfojtott problémák állnak, amelyek végigkísérik életünket, számos olyan tünetet produkálva, amelyeken a gyógyszeres kezelés nem segít.

   

  A leggyakoribb tüneteket a ki nem mondott szó, az elfojtott indulat és a tisztázatlan helyzetek okozzák, amelyek állandó megfelelési kényszert, bűntudatot és stresszt váltanak ki, és ezek nyílegyenesen vezetnek a pszichoszomatikus betegségek kialakulásához.

   

  Az egészség visszaállításához tehát mind a lelket, mind a testet meg kell tisztítani, méregteleníteni. A lélek tisztításának legegyszerűbb módja a megbocsátás, a felelősség magunkra vállalása önmagunkért, sorsunkért, egészségünkért, önmagunk elfogadása és szeretete, ami nélkül mások szeretetét sem tudjuk kiérdemelni.

   

  Szervezetünk fizikai méregtelenítése a helyes táplálkozással kezdődik. Lehetőleg minél több nyers ételt fogyasszunk, naponta legalább ötször együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt. Köretnek vagy önmagában gabonát (bulgurt, kölest, hajdinát, gabonapelyheket, csírákat stb.) ajánlok. Kerüljük a tartósítószereket tartalmazó ételeket, szénsavas italokat. Napi 2,5 liter kalóriamentes folyadékot (víz, ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcstea, zöldséglé stb.) igyunk.

   

  Kitűnő méregtelenítők a különböző salaktalanító gyógyteák, a kombuchatea vagy a belőle készült üdítőitalok. Véleményem szerint az utóbbi idők egyik legszellemesebb terméke - az általam csak "mókus"-tapasznak becézett - Mokusaku tapasz, amely az úgynevezett ozmózis elvén működik (a folyadék mindig a töményebb anyag felé diffundál). Az esti lábmosást követően helyezzünk fel mindkét talpunkra egy-egy talptapaszt. Nyugodtan lefeküdhetünk aludni, és mire felkelünk, eltávolítja testünkből a mérgeket. A tapaszban tölgyfakéreg- kivonat van, amely szinte kiszívja a talpon keresztül (a talpmasszázsból jól ismert reflexpontokon keresztül) a szervezetben felhalmozódott káros méreganyagokat, toxinokat, tartósítószereket, illetve a szervezetünket terhelő egyéb felesleges anyagokat. A kezelést ismételjük meg négy napon keresztül (a tapaszt reggel el kell távolítani). Első nap szinte kátrányszerű nyúlós anyagot láthatunk a tapasz felszínén, melynek mennyisége napról napra csökken, míg a 4. nap végén a tapasz majdnem tiszta. A folyamatot negyedévenként ismételhetjük.

   

  A tisztító eljárás második lépése a máj támogatása, hiszen a szervezetből felszabaduló mérgeket a vesének és a májnak kell kiválasztania, és a máj munkáját ehhez támogatni kell. Erre a Májprotektor nevű készítmény a legalkalmasabb. Pácienseimtől kitűnő visszajelzések érkeznek a készítmény jótékony hatásáról, melyet a benne található kurkuma és papaya növény kivonatának köszönhet.

   

   

  Harmadik lépcsőben szervezetünk sav-bázis egyensúlyát kell helyreállítani. 7,2 pH-érték lenne az optimális, de a helytelen táplálkozás, a környezeti károsító tényezők, a túlzott gyógyszer-, alkoholfogyasztás, dohányzás stb. következtében szervezetünk elsavasodott. Savas közegben pedig nem működnek tökéletesen az enzimatikus folyamatok.

   

  Lúgosító étkek a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, citrom, vörösbor és a patikákban, gyógynövényboltokban kapható Basica nevű por vagy az ún. lúgos víz, melyet a Bionet cég által forgalmazott Excel V nevű készülékkel állíthatunk elő.

   

  Negyedik lépcső a probiózis, azaz a bélben levő hasznos laktobacilus- flóra optimális élettani állapotának helyreállítása. Az antibiotikumok fogyasztása tönkreteszi a bélrendszerben található kb. 1,5 kg-nyi hasznosbaktérium-tömeget. A laktobacilusok hiányában romlik az ásványi anyagok, vitaminok és egyéb fontos tápanyagok felszívódása, táplálkozási zavarok, fertőzés lép fel és csökken az immunrendszer védekezőképessége, tekintettel arra, hogy ezek a hasznos bacilusok közreműködnek az immunsejtek képzésében is.

   

  Ebben az esetben ajánlott napi rendszerességgel élőflórás joghurt, illetve kefir fogyasztása. Kombuchatea és anticandida diéta alkalmazása segíthet megfelelő probiotikumok alkalmazása mellett. Ha ezt a négy lépcsőt követjük, minden étrendkiegészítő hatékonyságát tudjuk növelni. Egy szép smink is akkor érvényesül igazán, ha nem az előző napi púderra kenjük fel, hanem előtte gondosan letisztítjuk és lemossuk az arcbőrt.

   

  Ötödik lépcsőben jöhetnek a vitaminok, antioxidánsok. Ez utóbbiak segítenek eltakarítani a szabad gyököket, melyek egyre nagyobb mennyiségben képződnek szervezetünkben. A Kombuflavin annyiban újdonság, hogy a 9 gyümölcsből készült rendkívül finom oldatot a kombuchaalap jobban konzerválja, és az oldat a színét és minőségét jobban őrzi, ezáltal antioxidáns hatása garantált. Tartsuk rövid ideig a nyelv alatt, s azután nyeljük le, persze ez nem mindig sikerül, mert a szervezet annyira ki van éhezve erre a flavonoidkoncentrátumra, hogy szinte azonnal lenyeljük.

   

  Az ájurvéda is azt tanítja, hogy amire a szervezetnek nagy szüksége van, azt szinte azonnal lenyeljük, míg amire nincs, az kifordul a szánkból.

   

  Ne feledkezzünk el még a napi rendszeres, legalább egyórányi fizikai aktivitásról, sportról sem, ami lehet kerti munka, kerékpározás, gyaloglás, lépcsőjárás vagy kocogás. Különösen ajánlott a tánc, az úszás és a kirándulás a friss levegőn. Láthatjuk tehát, hogy az orvos csak kezel, de gyógyítani a természet fog, ha mi is úgy akarjuk.

  Dr. Bakanek György
  XII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.