Viva Natura

Testünk "tűrhetetlen" mérgei a savak

Az emberi kultúra többszázezer éves. Az ember az ösztöneire hallgatva empírikus úton mindig megfontolta, hogy mit vesz a szájába. Aki nem így tett, az nagyon hamar elpusztult. A Természet nemcsak gyümölcsöket tartogat, hanem mérgeket is hordoz. Elődeink érzékeikre hallgatva, intuícióikkal mindig meg tudták ezeket különböztetni, így fejlődött az emberiség. De mi történik ma? Elhisszük, hogy a multik jót akarnak nekünk. Műételeket és műitalokat eszünk, iszunk.

 

„Ha élő táplálékot esztek, az élni fog bennetek, de ha megölitek táplálékotokat, az benneteket is megöl. Az élet csak az élettől származik. És minden, ami megöli a testeteket, megöli a lelketeket is.” (részlet az Esszénus Evangéliumból). A túlsavasodás az egyik legveszélyesebb civilizációs megbetegedés, mert az egészség közvetlenül összefügg a szervezet sav-bázis egyensúlyáról. A legtöbb betegség kiváltója az elsavasodása. A test lúgosítása és ásványi anyag készleteinek újraépítése minden terápia alapköve.

 

Jakab István


Miért vannak a testünkben savak?

Minden élet a tengervízben kezdődik, és testünk több mint 70 százalékát víz teszi ki. A tengervíz pH értéke 8,2 – 8,5, testünk ideális pH értéke a vérben: 7,35 – 7,42. A testünk számára a körülbelül semleges vagy az enyhén bázikus kémhatás a legjobb az egészséges működéshez.

 

Jakab István, egészség-be-fektető és Partl Viktória természetgyógyász, fitoterapeuta

 

Ha végignézzük azokat a táplálékokat, amelyeket a Természet kínál a számunkra, akkor észrevesszük, hogy a szervezetünk anyagcseréje inkább a lúgos élelmek feldolgozására van felkészülve. Természetellenes táplálkozási szokásaink következtében gyakorlatilag mindig túl kevés bázis van a szervezetünkben, és a legtöbbünk enyhén elsavasodott. A savfelesleget a szervezet úgy próbálja feldolgozni, hogy a kötőszövetekből, erekből és csontokból bázisokat von ki. Ennek a következménye az, hogy leépülnek az ásványi anyag raktárak és törékennyé válnak az erek és a csontok. „Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb” (Hippokratész)

 

 

Mitől savasodunk?

Savasító ételektől, túl kevés folyadékfogyasztástól, elégtelen rágástól, stressztől, lelki terhektől, félelmektől, szorongástól, agressziótól, sok fehérjétől, cukortól, alkoholtól, nikotintól, élvezeti szerektől, gyógyszerektől, adalék anyagoktól, nagy erőkifejtéssel járó sportoktól.

 

Testünk minden nap jelez, ha nem tetszik neki az életvitelünk. Sajnálatos tény, hogy ezeket a jelzéseket a legtöbbünk vagy észre sem veszi, vagy észreveszi, de nem tulajdonít neki jelentőséget. Vannak akik észreveszik, érzik és értik a test jelzéseit, de mégsem tesznek semmit, hanem maradnak a megszokások és a nemcselekvés csapdájában. Ők azok, akik malomkeréknek, „darálónak” érzik a mindennapokat és ezáltal az életüket is. Hogyan lehet ebből kilábalni…? Kell legyen cél! Cél, amifelé megyünk! Pontosan tudni kell, hogy mit akarunk; és nyugalommal, hittel menni a megvalósulás felé.

 

 

Mi történik elsavasodáskor?

Felbomlik a testben a kémiai egyensúly. Csökken a kapillárisok rugalmassága és átjárhatósága, csökken az oxigenizáció és felbomlik a mikrobiológiai egyensúly.

 

Ha a savasodást kiváltó tényezők állandó túlsavasodást okoznak, akkor a test savas sók képzésére kényszerül, amelyeket aztán a „különleges hulladéktárolóiban” elraktároz. Következményei azonban ennek is vannak: a sav megmarhat mirigyeket és szerveket, ami működészavarokat okozhat. Székrekedés vagy éppen ellenkezőleg: hasmenés jelentkezhet. Tanulási és emlékezetzavarok jelentkezhetnek. Csökken a teljesítőképesség, hiányzik az életöröm és az aktivitás. depresszió, ingerlékenység jelentkezhet.

 

 

A savak először a vérbe kerülnek. Ha azonban a vér pufferkapacitása már kimerült, a savfelesleg a kötőszövetekben raktározódik el. A kötőszöveti sejtek masszívabbak, és a méreganyagok nehezebben okoznak bennük károsodást. Normális esetben itt egészen addig raktározódnak el a savak, ameddig a vesék ártalmatlanná nem tudják tenni őket. A másik nagy kiválasztó szerv a tüdő.

 

A kötőszövet védőrétegként veszi körül a test valamenynyi sejtjét. A sejtek teljes ellátása és a bomlástermékek elszállítása a kötőszöveteken keresztül megy végbe. Ha ez az állomány savtartalmú lerakódásokkal terhelt vagy túlterhelt, akkor a szövetekben nem működnek a szállító funkciók.

 

 

Minden betegség gyökere az elsavasodás

Mi az egészség? A természettel harmonizáló testi (beleértve az energetikait is), lelki, szociális és életszemléleti, szellemi dinamikus egyensúly állapota. Mi a betegség? Az egyensúly megbomlása, melynek testi tünetei (súlyossági fokozatok szerint): fáradtság, székrekedés, kiütés, pattanás, allergia, ekcéma, fejfájás, túlsúly, fertőzéses megbetegedések, gyulladások, fájdalmak (pl. reuma), izomfájdalmak, érelmeszesedés, trombózis, pajzsmirigy betegségek, mellékvese betegségek, hormonális zavarok, szívinfarktus, cukorbetegség, rák.

 

Az egyensúly megbomlásának lelki tünetei: „savanyú” gondolatok, ingerlékenység, depressziós hangulat, kilátástalanság érzése, életöröm hiánya, fásultság, állandó rosszkedv, pesszimista gondolkodás.

 

 

Az elsavasodás megbénítja az immunrendszert

Az immunrendszerünk egészséges működése leginkább a belekhez kötődik. A túlsavasodás és az elsalakosodás megbénítja az immunrendszert és ennek következményeképp mi fogékonyabbá válunk a fertőzésekkel szemben. Ilyenkor az olyan fertőzések is komoly galibát tudnak okozni, amelyekkel egyébként gond nélkül el tudna bánni az immunrendszerünk. Tehát nem a vírusok, baktériumok miatt betegszünk meg, hanem azért mert leterhelt az immunrendszerünk. Az egészséges működéshez azonban nemcsak a esti egészség kell, hanem a test-lélek-szellem harmóniája. Aki meg tudja valósítani a belső békéjét, az támadhatatlana a fertőzésekkel szemben.

 

 

Hogyan mérhető a savasodás?

Patikákban kaphatók olyan pH szint mérő csíkok, amelyek segítségével meg tudjuk nézni, hogy a vizelet savas vagy lúgos kémhatású. Ez fontos információ, ám mégsem teljeskörű. Attól függően ugyanis, hogy milyen napszakban mérünk, más-más eredményeket kell kapnunk. Reggel például az első vizeletnek savasnak kell lennie, hiszen akkor jönnek ki az éjszaka eredményként kiürített savak. Délután pedig az a normális, ha lúgos értéket mérünk.

 

 

Egy másik módszer a radionika módszere, amely Amerikából ered. Bármilyen emberi mintából (haj, köröm, stb.) objektív módon meghatározza a szervezet működését, egyensúlyát. Ilyen méréseket a Mantra Szabadegyetemen lehet elvégeztetni.

 

 

Lúgosítás avagy az egészség mércéje a vér és a szövetek pH szintje.

A természetgyógyászatban a test sav-bázis egyensúlyának a megteremtése mindenfajta kezelés alapját jelenti! Ennek hiányában a többi kezelés eredménye vagy rövidtávú vagy hatástalan. A lúgosítás fontossága abban is rejlik, hogy a bázisoknak kettős szerepük van a szervezetünkben. Egyrészt az emésztést segítő szerveknek (májnak, epének, hasnyálmirigynek) nagyon sok bázisra van szükségük az emésztőnedv képzéséhez. A másik feladat a test, és elsősorban a kötőszövetek savtalanítása. Ha bázishiány miatt ezeket a feladatokat nem lehet kielégítően elvégezni, a test előbb-utóbb betegséggel fog jelezni.

 

A lehetséges megoldások:

1. Étrend és egészséges életmód. Bázisokban gazdag, természetes táplálékok fogyasztása. Élő táplálékok fogyasztása.

 

2. Zöld növények. A természetben megtalálható zöld növényekkel és azok keverékeivel képesek vagyunk a lúgosító raktárainkat feltölteni. Savasodás esetén ezekhez a feltöltött raktárokhoz tud nyúlni a testünk, hogy helyreállítsa a vér és a szövetek pH egyensúlyát. A zöldek nemcsak lúgosítanak, hanem ellátják testünket természetes ásványi anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és enzimekkel. A Green Mix 18 por az alábbi zöldek keverékéből áll: árpafű, lucernafű, búzafű, zabfű, cékla, csalánlevél, petrezselyem, kapor, koriandermag, csicsóka, medvehagyma, spárga, borsikafű, papaya levél és gyümölcs, valamint C-vitamin, magnézium és MSM. Az MSM azért került bele, mert jobban átjárhatóvá teszi a sejtfalakat, így jelentősen megkönnyíti a savak és salakanyagok kiürülését.

 

 

Ha valamelyik egészség-be-fektető társunk szívesebben venné magához ezeknek a nagyszerű növények a keverékét inkább tabletta formában, nos akkor az ő lúgosító keverékük a Zöldvér tabletta. Mindkét lúgosító készítmény 100%-ban tiszta! Úgy adja a növényeket, ahogyan azokat a természet adja nekünk. Nem tartalmaznak kötőanyagokat, tartósítószereket, színezőanyagokat, adalékanyagokat, valamint nem lettek kitéve semmiféle hőhatásnak. Csak tisztán a növényeket tartalmazzák! Csak a teljesség által jöhet létre teljesség! Folyamatos szedése hosszútávú segítség az egyensúly fenntartására. Reggeli fogyasztásuk kifejezetten jótékony. Mivel a reggeli órákra jellemző leginkább a depressziós hangulat, ezért fogyasztásukkal jókedvűen, energikusan tud indulni a napunk. Ráadásul „mellékhatásként” oldódhatnak a felesleges zsírsejtek.

 

3. Bázikus kapszula (drasztikus bázispótlás, gyors savtalanítás) A Dr. Orosz Enikő és Jakab István által kifejlesztett kapszula összetétele: nátrium-hidrogén-karbonát, kalcium- karbonát, magnézium karbonát, kálium-hidrogén karbonát, dinátrium- hidrogén-foszfát. Erre akkor van szükség, amikor az egyensúly már nagy mértékben megbomlott és súlyos testi állapotok jelentkeznek és amikor drasztikus és hirtelen bázispótlásra van szükség. Ezt rendszeresen szedni kell, mert hamar kiürül, rövidtávon azonban gyors és hatékony segítség.

 

4. Lelki egyensúly, mentális egészség. Először mindig a gondolatot kell gyógyítani, s utána a test követi a szellemet. Erre rengeteg módszer és lehetőség létezik, a legfontosabb azonban a cselekvés. Ne csak érezzük, hogy változtatni kell, hanem tegyük is meg!

 

A lúgosító termékek a Viva Natura márkaboltjaiban, valamint a webáruházában (www. vivamatura.hu) megvásárolhatók! Ha a lúgosításról többet szeretnének tudni, akkor figyelmük be ajánlom Jakab István két kötetes könyvét. Az eslő kötet címe: Lúgosítás a kor-talanság útja, a második köteté pedig: Lúgosítás, a kór-talanság útja. (Ugye mindenki észreveszi a két cím közti különbséget? )

 

A lúgosító zöldekről a www.nepgyógyaszat.hu oldalon lehet részletesebben olvasni. Kérdéseiket az info@kombucha.hu email címre küldhetik el.

Partl Viktória
XVIII. évfolyam 1. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.