Viva Natura

Úti csomag az egészséges nyaralásért

Valami mindig otthon marad...

Az utazás mindig nagy körültekintést igényel. Mielőtt nekivágnánk a nyaralásnak, érdemes összeállítani egy természetes anyagokból álló „úti patikát”, ugyanis a kisebb-nagyobb betegségek, fertőzések bárkit utolérhetnek. Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen, idő- és pénzigényes lehet, ha a nyaralás alatt (különösen külföldön) kell beszerezni valamilyen ellenszert a felmerülő problémáinkra…


Mit érdemes magunkkal vinni a bőrünk egészségéért?

Nyáron mindig gondolni kell a bőr egészségére, hiszen ideális esetben meleg napokra számíthatunk. A szűz kókuszolaj nagy segítség napozás előtt, alatt és után, valamint a napozásnak kitett haj védelmét is biztosítja. A kókuszolaj kiváló testápoló: lehetetlenné teszi a bőr kiszáradását, ápol és hidratál. Megelőzheti a szabad gyökök képződését, védi a bőrt és simább, egyenletesebb bőrfelszínt eredményez. A szűz kókuszolaj nincs finomítva, színtelenítve vagy szagtalanítva, színtiszta tápanyag a bőr számára. Olyan természetes kozmetikum, amely jelentősen hozzájárul az egészség fenntartásához és mindenki számára hozzáférhető.

 

Érdemes Aloe verát is magunkhoz venni, mivel már ókori leírásokból is tudhatjuk, hogy kiváló gyorssegély lehet: hidratál, regenerál, nyugtat és ápol. Az ókori római legionáriusok Aloe verával védekeztek a napsütés és a leégés ellen, amikor órákig kellett menetelniük a tűző napon. Az Aloe külső segély regeneráló oldat 99,5% tisztaságú aloejuicéből készül. Használata segíti a bőr külső rétegeinek megújulását és segíti az ápolt bőr fiatalságának megőrzését.

 

 

Jakab István, egészség-be-fektető és Partl Viktória természetgyógyász, fitoterapeuta

 

 

Verejtékezéskor nemcsak a mérgeinket veszítjük el…

A napozáskor kinyílt pórusok erőteljes verejtékezést okoznak, ami kitűnő méregtelenítés is egyben. Arra azonban figyelni kell, hogy ilyenkor ásványi anyagok is ürülnek (például kalcium, magnézium, béta-karotin, A-vitamin stb.) és a megfelelő folyadékpótlás is fontos, mert a kiszáradt bőr a leégés alapja. A tiszta víz a legajánlottabb ilyenkor, amit folyamatosan kortyolgatva kell fogyasztani. (Ma már arra is figyelni kell, hogy az ásványvizes palackot ne tegyük ki a napsugárzásra, mert a meleg hatására xenoösztrogén válik ki belőle, ami jelentősen hozzájárulhat a hormonális egyensúly felborulásához.) A napozás során elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat kiválóan lehet pótolni a zöldárpával vagy a búzafűvel. Mindkettő megtalálható a 100% Tiszta Termékcsalád tagjaként (100% tabletta – 0% kötőanyag, hőhatás nélkül). Ezek a zöld növények az emberi szervezet számára felismerhető formában, szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat és a természetes vitaminokat. Dr. Hagiwara tanulmányából tudjuk, hogy a zöld árpa pont olyan mennyiségben és koncentrációban tartalmazza az ásványi anyagokat és a vitaminokat, ahogyan az az emberi szervezet számára a legideálisabb. A tanulmány elérhető a Viva Natura honlapján (www. vivanatura.hu), az ingyenesen letölthető kiadványok között. A búzafűről pedig ismeretes, hogy értékes vitamin és ásványianyag-tartalma mellett méregtelenítő hatása is van.

 

Bőrünk őrei a VCO kókuszolaj és Dr. Aloe oldat (lent)

 

Hasmenés vagy székrekedés

Nyaraláskor mindkettő előfordulhat. Sokaknak a környezetváltozás felborítja a napi ritmust és/vagy idegenkednek a nyaralás közben elérhető mellékhelyiségektől. Ilyenkor székrekedés jelentkezik. Ebben az esetben jó szolgálatot tesz az inuli nos kombuchakoncentrátum fogyasztása, mivel lerövidíti az emésztési tranzitidőt. (A kombucháról elérhető egy tanulmány a www. vivanatura.hu oldalon, az ingyenesen letölthető kiadványok között.) Ez a készítmény nemcsak a székrekedéskor segít, hanem az ellenkező esetben hasmenés esetén is, mivel saját bélflóránkat erősíti, és biotranszformáló hatásának köszönhetően kiürülésre képes formává alakítja a haszontalan, pangó tápanyagokat. Heveny hasmenés esetén a Parakillre is gondolnunk kell, mint segítőtársra. A készítmény összetétele: kurkumapor, őrölt szegfűszeg, MSM por, őrölt oregánólevél, oregánóolaj, grépfrútmagolaj, tealevél- kivonat. Népgyógyászati hagyományokból tudjuk, hogy ezek a növények segítik a paraziták, kórokozók bélrendszerből való kiürülését.

 

 

Szélsőséges helyzetek férfiaknak

Sok esetben a nyaralás nem úgy zajlik, ahogyan az elképzeljük. Nincs elegendő idő és energia egymásra, mivel a folyamatos stressz után, ha pihenés következik, akkor a legtöbb esetben nem kivirulunk, hanem épp ellenkezőleg, fáradtan rogyunk össze. Az Imponáll tabletta növényi összetevőivel (zöld zab, zeller, zöld árpa, csalán, csipkebogyó, papaya, fokhagyma, kombuchapor, zöld tea, szerecsendió, paradicsom) segíti a férfiakat abban, hogy sugárzóan energikusak legyenek.

 

A helyzetek ura

 

Ha stresszes hétköznapokban élünk, akkor a magnéziumpótlásra is szükség lehet, mivel ilyenkor ez az anyag ürül ki testünkből elsőként.  Jelenléte 300 enzim működéséhez szükséges. Hiányában fejfájás és izomgörcsök fordulhatnak elő. A magnéziumot inkább a délutáni órákban ajánlott beszedni.

 

Az emésztőenzimek az utazás alatt is segítenek

Ha túl sokat ettünk vagy az evés után túlzó teltségérzetünk van, akkor a papaya segíthet nekünk a papain emésztőenzimjével. A sült, főtt ételek már nem tartalmaznak emésztőenzimeket, mert a hőhatás miatt ezek elpusztulnak. Ilyenkor segíthet a papain enzim, mely egyaránt tud működni savas és lúgos közegben is, valamint a saját súlyának a 35-szöröse mennyiségben képes fehérjéket emészteni.

 

Némi előzetes tervezéssel sokat tehetünk azért, hogy a nyaralás egészségben, vidámságban teljen és csodálatos élmény maradhasson mindenki számára. A fent említett növények népgyógyászati felhasználásáról a www.nepgyógyaszat.hu oldalon tájékozódhatnak. A termékek megvásárolhatók a Viva Natura márkaboltokban, valamint a webáruházban a www.vivanatura. hu oldalon. Kérdéseiket az info@kombucha.hu címre írhatják meg.

Partl Viktória és Jakab István
XVIII. évfolyam 6. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.