Viva Natura

VCO (Virgin Coconut Oil): szűz kókuszolaj

VCO - ez a három betű a világ nagy részében már jól ismert fogalmat takar: Virgin Coconut Oil, azaz szűz kókuszolaj. Számos kókuszolajterméket találhatunk a boltok polcain, de az biztos, ha VCO-t veszünk, a doboz felbontásakor a friss kókuszra emlékeztető illatot kell éreznünk. A VCO bőrünkre kerülve gyorsan, tökéletesen felszívódik.


 

A kókuszdióból kinyert kókusztej, kókuszvíz, kókuszolaj számos formáját használják a napi étkezések során. A kókusztejet gyakran desszertek elkészítésénél hasznosítják. A kókuszolajnak is több felhasználási formája létezik, a főzéstől a bőr tonizálásáig. Ájurvédikus gyógyírként évezredek óta ismert. A Föld azon országaiban, ahol a mindennapi étkezések része, ritkán találkozhatunk elhízással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal.

 

A kókusztermékek vásárlásakor figyeljünk arra, hogy organikus, finomítatlan, extra szűz, hidegen sajtolt olajat vegyünk, a kókuszvíz pedig friss, fiatal kókuszdióból származzon. A kókuszvíz édes ízű, zsírt nem tartalmaz, fogyasztásával helyreáll a szervezet sav-bázis egyensúlya.

 

Hogy egy étel savasító vagy lúgosító hatású, azt a kalcium/foszfor arány határozza meg. Biztosan vannak más tényezők is, amik a pH-értéket befolyásolják, de Herman Aihara, a Sav és lúg című könyv szerzője szerint elhanyagolhatók.

 

A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő kókuszolaj a koprából készül. A kopra alapvetően a szárított kókusz húsa. A kopra különböző szárítási eljárások eredménye (füstölés, napon szárítás, kemencében szárítás vagy ezek kombinációja). A koprát ezek után különféle eljárásoknak vetik alá, általában hidrogenizálják, hogy folyékony állagból szilárddá váljon. A hidrogenizált olajokat nem javasoljuk fogyasztásra, mert növelik a szérumkoleszterin-szintet, amely szívproblémák kialakulásában játszhat szerepet. Ezzel szemben a VCO általában a friss kókuszból készül, és előállítása során megtartja a friss kókusz alapvető tulajdonságait. A szűz kókuszolaj természetes módon magától válik szilárddá, ha a hőmérséklet 24 C-fok alatt van.

 

Előfordul, hogy a termékekben különböző arányban szűz és finomított kókuszolajat kevernek össze. Ebben az esetben igen nehéz megállapítani, hogy valóban hidegen sajtolt szűz kókuszolajról van-e szó. Azt javasoljuk, hogy csak olyan kókuszolajat vásároljanak, amelynek a címkéjén a VCO jelölés szerepel, valamint rá van írva, hogy nincs elegyítve semmiféle más olajjal.

 

A kókuszolaj előnye

Az ételekben található zsír a telített és telítetlen zsírsavak keveréke. Minden zsírsav tartalmaz szénatomokat hidrogénatomokhoz kötötten. A közepes láncolatú zsírsavak 6-12 szénatomot, a hosszú láncolatú zsírsavak több mint 12 szénatomot tartalmaznak. A VCO 90% telített zsírsav, 48% laurinsav, 16% mirisztinsav, 9% palmitinsav, 8% kaprilsav, 7% kaprinsav és 2% sztearinsav. A VCO előnyeit főleg a közepes láncolatú zsírsavaknak köszönheti.

 

A VCO fő tulajdonságai:

Nem tartalmaz transzzsírokat.
Nincs benne LDL (rossz koleszterin).
Alacsony a kalóriatartalma.
Gazdag E-vitaminban és hatásos antioxidáns.

 

Ráadásul a VCO nem csak a táplálkozási egészségre van jó hatással, de a hajra és a bőrre is. Antioxidáns tulajdonsága védi a bőrt a szabad gyökök támadásától. Segít késleltetni a bőr öregedését és ráncosodását.

 

 

Harald W. Tietze, akit a magyar olvasók az elmúlt 15 év alatt számos könyvéről megismerhettek, most egy új művel jelentkezik. Fókuszban a kókusz, avagy az újra felfedezett gyógyír címmel jelenik meg hamarosan kötete. Az elkövetkező két hónapban Harald W. Tietze könyvéből mutatunk be részleteket. Az első cikk a kókuszvíz tulajdonságait taglalja, a következő pedig a kókuszzsír felhasználásának különböző területeit ismerteti.

 

(A cikkekkel egy időben a www.vivanatura.hu weboldalunkról a könyv teljes egészében e-book formájában letölthető.)

 

Fókuszban a kókusz, az újra felfedezett természetes gyógyír

Indiában úgy tartják, aki kókuszpálmát ültet, az egész életére gondoskodott a családjáról. Felhasználása ugyanis olyan sokrétű. Egy évben nemcsak egyszer virágzik, lehetőség van rá, hogy többféle módon és időpontban szüreteljenek róla a virágtól a dióig. Csúcsrügyeiből - ha kivágják - ínyenc saláta készíthető, egyébként ezt a részt nem szabad bántani, ha megsérül, elpusztul a fa. A virágszirmokat védő kócszerű anyagból szövetet készítenek. Ha a virágokat nem engedik kinyílni, édes könnyeket ontanak, ebből besűrítve barna cukor készülhet. Ha erjedni hagyják, sörhöz hasonló italt nyernek, további erjesztéssel pedig ecetesedik. A kókusz rostjaiból kötél készül, héjából művészeti tárgyak. Alig van olyan berendezési tárgy, amit ne lehetne elkészíteni belőle, a bútoroktól a csónakig. Házépítési anyag vagy matrac, szőnyeg vagy hajókötél, minden jó minőségű. Világításnál például a lámpa alapanyaga, a kanóc és az olaj is kókuszból való. Főző- és lámpaolaj is, hamuval keverve pedig szappanként használható.

 

Olyan különleges csonthéjasról van szó, mely fontos szereplője kell, hogy legyen mindennapi étrendünknek, még ha nem is a trópusokon élünk. Nélkülözhetetlen terápiát nyújt számos, igen elterjedt civilizációs betegségben, minden mellékhatás nélkül, minden korosztály számára.

 

A kókusz felbecsülhetetlen az immunrendszer védelmében, a cukorbetegségben szenvedőknek, bármilyen tisztító- és egészségkúra esetén, a legtöbb gyomorbetegség terápiájában, a haj- és bőrápolásban, az asztma, a rák, az allergiás betegségek kezelésében és megelőzésben.

 

Kókuszvíz vagy kókusztej?

A kókuszvizet gyakran kókusztejnek is nevezik. A kókuszvíz a kókuszban lévő lé. A kókusztejet a kókusz húsából nyerik. A legjobb kókuszvíz az éretlen zöld kókuszból nyerhető, amikor a hús még zselés állapotban van.

 

A nem trópusi országok többségében a zöld kókuszt nem ismerik, ahogy annak finom ízét sem. A kókusztej nagyon könnyen emészthető, ezért csecsemők számára is kitűnő táplálék.

 

A zöld kókuszból származó víz intravénás alkalmazását egy szakértőkből álló csoport kutatta Indiában. Káliumban gazdag, így gyomor-bél hurut és hasmenés esetén intravénás alkalmazásra ideális rehidratáló folyadék. A kálium az elektrolitok szabályozása szempontjából hasznos. A káliumhiány okozhat szívrohamot és izomösszeomlást is. A kókusz magnéziumban gazdag, ami elősegíti a B- és C-vitamin és bizonyos fehérjék felszívódását. Hiánya izom- és szívproblémákat okozhat. A fő ok, amiért a kókusz sok energiát jelent a szervezetnek, a fiatalodást elősegítő (öregedést gátló) anyagok nagyfokú jelenléte: a lúgos ásványi anyagoké, a természetes egyensúlyban lévő kalciumé, magnéziumé, káliumé és nátriumé - a kókusz fehérjetartalma alacsony, viszont ez a fehérjéje azonnal felszívódik a szervezetben, ezért segíti az emésztést anélkül, hogy megterhelné.

 

 

Méregtelenítés kókuszvízzel

A kókuszvíz olyan zsírsavat tartalmaz, amely képes kivonni a zsírszövetben elraktározódott higanyt. Ugyanakkor a kókuszvízben lévő kéntartalmú aminosavak megkötik a higanyt, és megállítják szétterjedését a szervezetben. A sejtek nátrium-kálium anyagcseréjére gyakorolt pozitív hatásával képes megvalósítani az amalgám eltávolítását. A kókuszvíz segíti a sejtek tisztulását, méregteleníti az intracelluláris higanyt és megelőzi az idegsejtek közötti ingerületátvitelt csökkentő neuro-abiotrópiát.

 

 

A kókuszvíz mint "legális dopping"?

Számos országban születtek tanulmányok arról, hogy a kókuszvizet energiaitalként lehet használni. A kókuszvizet nem csak az energiaadó hatása és az ideális folyékony táplálék volta miatt tanácsos fogyasztani az élsportolóknak, hanem - és ez szintén fontos tényező - hogy ellensúlyozza az izomfájdalmat és a feszültséget, a savassággal kapcsolatos problémákat. A dobozban érkező kókuszvizet érdemes 1:2 arányban ásványvízzel hígítani és úgy fogyasztani.

 

A kókuszvíz lesz a jövő energia- és üdítőitala?

A kókuszvíz valóban üdítő ital. Ne felejtsük el, hogy rengeteg különféle üdítőital létezik! Az üdítőitalokat az alkoholmentes italok közé soroljuk, ami nem azt jelenti, hogy nem tartalmaznak alkoholt. Igen, furcsán hangzik, de (különböző szabályoktól és országoktól függően) az ital 0,5% alkoholtartalom alatt is üdítőnek minősül. Az üdítőitalok legnagyobb része igen savas kémhatású. Ez könnyen belátható, ha csak a széndioxid- tartalmat vesszük alapul. Ebből szénsav lesz, ami tovább savasítja a szervezetünkben sokszor amúgy is eltolódott egyensúlyt. Figyelembe vehetnénk mindezt, és a lúgképző ételeket, italokat részesíthetnénk előnyben.

 

Jelenlegi ismereteink szerint a kókuszvíz a legjobb lúgképző és ezzel együtt az egyik legegészségesebb ital napjainkban. Ideális ital betegség utáni lábadozás esetén is, főleg szív- és gyomoroperáció után.

 

Kombucha kókuszvízzel

A kombucha jótékony hatásáról már nagyon sokat írtunk, egyensúlyban tartja és szabályozza a bélműködést. "Az vagy, amit megeszel" - tartja a régi mondás. Hippokratész azt mondta: "A halál a beleinkben kezdődik", és valóban sok betegség keletkezik a problémás emésztőrendszer kapcsán. A szakértők szerint a bélflóra meggyógyítása az első és a legfontosabb lépés betegségeink kikúrálásához. A természetgyógyászatban a kombucha alkalmazása pozitív eredményeket mutatott, ezért társultak mellé a csodás és a varázslatos nevek. A kombucha más italokkal is keverhető. Ha kedve van hozzá, elkészítheti otthon speciális kombuchateáját, amelyet kókuszvízzel ízesíthet.

 

Íme a recept Harald W. Tietze után: 

 

Hogyan készítsük el a saját kombuchánkat?

Az alapeljárás

 

Hozzávalók: 2 liter kókuszvíz, 100 g cukor, 1 egészséges kombuchagomba, 100 ml az előző főzetből (anyafőzet). 

 

Rakjunk cukrot és kókuszvizet egy üveg-, porcelán- vagy cserépedénybe, és addig keverjük, amíg feloldódik. Adjuk hozzá a kombuchagombát és az "anyateát". Takarjuk le az edényt egy jól szellőző kendővel, és rögzítsük gumiszalaggal. Ez védi a rovaroktól az erjesztőtartályt. Fontos megjegyezni, hogy a gombának melegre és levegőre van szüksége, és a füst árt neki. 8-10 napi erjesztés után tiszta kézzel vegyük ki a gombát, és szűrjük az italt üvegekbe. Az üvegeket a hűtőben ajánlatos tartani, különben az erjesztési folyamat folyatódni fog, és az italnak savanyú íze lesz. Az új adagot azonnal elkezdhetjük készíteni az ital tetején nőtt új gomba felhasználásával. Ha tiszta ollóval feldaraboljuk, egyszerre több adagot is készíthetünk. 

Jakab István
XV. évfolyam 3. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.