Viva Natura

XXII. Kombucha Nap

Minden ami szép, ránk várhat még!


  Tizenegy éve tart a másképp gondolkodás elméleti képzése a Kombucha Nyílt napokon. A gondolat csendes forradalmárai egyre gyakrabban teszik fel a kérdést, hogy hogyan tovább a másképp tudás gyakorlatában. Ebben próbálunk a XXII. Kombucha Nyílt napon segíteni, amely rendezvény mindenki számára még mindig ingyenesen látogatható.

   

  Az új kor új kihívásokat hoz az emberiség számára. Vagy éppen rég elfeledett régieket? Tudjuk-e még, hogy hogyan kell földet művelni, vetni, aratni, ruhát szőni, szappant készíteni? Tudjuk-e, melyik gyógynövényhez nyúljunk, ha vissza szeretnénk állítani az egészségünket? Hagyjuk-e a szervezetünknek, hogy tegye a dolgát a saját ritmusában? Tudjuk-e egyáltalán, hogy mi az az öngyógyítás? Emlékszünk még arra, hogy az ember szellemi lény?

   

  E régi tudásokat idézi fel a XXII. Kombuchanyílt nap május 12-én!

   

  Az, hogy kulturális kreatív, igazából magyarul nem mond sokat. Első és második is hallásra azt jelenti számunkra ez a két szó, hogy végre valaki olyasmit alkot, ami nem önmagának tetsző dolog, hanem a világ fejlődik tőle. Mikor utánajártunk, kiderült, hogy igazunk van… A kulturális kreatívok a mai világ túlélői, akik rájöttek, hogy mindenki, aki csak otthon ül, várja a csodát, hogy majd helyette megoldják a problémát, az nem fog előbbre jutni.

   

  Mi is a legfőbb probléma? Az, hogy a fenntartható fejlődés a jelenlegi gondolkodásmódunkkal és cselekedeteinkkel nem tartható fenn tovább, hanem tenni kell, lépni kell, változtatni kell. Ők a kulturális kreatívok. Innentől fogva viszont testvérmozgalom az FVQ-val (Felelősségvállalás quotiense), vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy a másképp gondolkodás tiszta szemű testvérei a kulturális kreatívok, akik a támogatásunkat élvezik.

   

  Mi a kulturális kreatív programunk akkor, ha már közös mederbe tereljük gondolkodásmódunkat? Mint kulturális kreatívok azt tudjuk tenni, hogy olyan táplálékokat, olyan eljárásokat javaslunk, amelyek egy olyan napon is működnek, amikor lekapcsolják a szupermarketek világítását. Ezek az ételek viszont megítélésünk szerint az otthon tenyésztett állatok húsa, az otthon létrehozott kiskert és az otthon létrehozott tartósított élelmiszer. A tartósítás alatt ne féljenek, hogy újból mindenféle kemikáliákat használunk, a fermentációs tartósításra gondolok. Nemcsak kombuchát lehet fermentálni,
  habár nekünk ebben van legnagyobb gyakorlatunk, hanem ugyanez a technológia bármire kiterjedhet.

   

  Szeretném, ha elvégeznének egy kísérletet! A kísérlet úgy szól, hogy egy darab ételt betesznek a hűtőbe. Ha ez az étel megpenészedik egy pár napon belül, akkor tudnunk kell, hogy az abban lévő baktériumok nem voltak képesek megakadályozni a penészgombák szaporodását. Ha viszont ez az étel egy kicsit összeszárad, összetöpped, nedvességtartalmából enged, ez egy természetes öntartósítási eljárás, ami azt jelenti, hogy a benne lévő hatóanyagok teljes egészében képesek az életre, tehát életképesek. Az étel kicsit szárazabb ugyan, de ugyanakkor zamatosabb lesz az íze. Ez a természetes konzerválása, fermentálása az étkeknek.

   

  Ezekben a táplálékokban a baktériumok felszaporodnak. Természetesen ezek a szinergista baktériumok, akik meg tudják akadályozni a penészedést és a gombák elterjedését. Ugyanakkor az ilyen étkek hasonlóak azokhoz, amelyeket őseink szikkadt táplálékként a nyereg alatt magukkal vittek, s a világ hódítására indultak. Ezek a technológiák, technikát egyidősek a kultúrával, s most nem a civilizációról beszélek, mert a civilizációk az őskultúrákat csak butították. A jelenlegi civilizáció az, ami oda vezetett, hogy ma már képtelenek lennénk akár tüzet gyújtani egy sötét, hideg erdőben, mert amikor gyufánk van, akkor sem mindig sikerül…

   

  Mitől szép a világ, ami ránk vár? Mit tehet az, aki ott marad a betondzsungelben, és nem
  is tud kitörni onnan… Városi kertészet ma már nem irreális dolog. Amerika nagyvárosaiban
  tucatszámra csinálják, és több tízezer ember összefogását eredményezte, melynek eredményeként saját maguk által termelt zöldségeik, gyümölcseik vannak. A magyar ember még ebben a gondterhes időszakban sem nagyon akar összefogni a másikkal. Félünk, haragszunk, irigykedünk, pedig nincs más út… A vidékre kiköltözött önellátó kis közösségek a tanúbizonyságai annak, hogy csak ez az egyetlen mód van arra, hogy fenn tudjuk tartani az eljövendő életet, és jövőt tudjunk biztosítani gyermekeinknek. Nagy probléma, hogy a jelenlegi bankrabszolgaság azt eredményezi, hogy minden pénzt kivonnak a társadalomból, s ennek következtében a vadgazdálkodás sem működik. Bármit elvetünk földjeinken, arra jó esélyünk van, hogy a vaddisznó kitúrja, vagy az őzek, nyulak hada fogyasztja el termésünket. Mindenképpen zárt és védett közösségek kellenek, ez az egyetlen út ahhoz, hogy a jövővel szembenézzünk.

   

  Pesszimista szavaknak gondolhatják ezeket azok, akik otthon ülnek gondtalanul karosszékükben vagy hátradőlve kényelmesen utaznak a vonaton, amikor éppen A-ból B-be mennek, de higgyék el, ez egy olyan realitás, amiről nem tudjuk, hogy még mennyi ideig elérhetőek.

   

  Ajánlom figyelmükbe a másodlagos médiát, amelyik az a média, amely ezeket a témákat
  segíti, támogatja.

   

  Nézzük meg, mit is tudunk tenni a másképp gondolkodókért! 100% tiszta természet.

   

  Ha elkezdünk egy frissen learatott növényt szárítani és nem tesszük ki a napsütésre, hanem testhőmérsékleten folyamatosan érjük el, hogy nedvességtartalmát leadja, magát a szárát pedig nem porítjuk azonnal, hanem így tároljuk, akkor elérhetjük azt, hogy hosszú évekig szárított zöldjeink legyenek. Amikor fel akarjuk használni, akkor leőröljük – nem feltétlenül elektromos darálóval, kézi darálóval is működik –, vagy akár használhatjuk azt a vívmányt, miszerint napcellákkal és egy kis akk umulátorral nagyon könnyen lehet egy-két kW-nyi elektromos áramot is tárolni, vagyis a darálás szerintünk nem lesz olyan probléma, amit ne tudnánk a következő időkben is megvalósítani.

   

  Bármiből lehet szárított zöldeket készíteni, mi magunk is ezt tesszük (spenót, brokkoli,
  kapor, búzafű, lucerna stb.). A mi különlegességünk az, hogy ezt úgy tudjuk tablettázni,
  hogy nem kell hozzá kötőanyag és nem alkalmazunk hőhatást. Így akár hosszú évekig elállnak a préselt 100%-os zöldek.

   

  Igazából ennek az új típusú életnek, ami valóban az egyetlen útja a fenntartható fejlődésnek, két alappillére van. Az egyik a saját önálló élelmiszereink megtermelése, a másik az energia kérdése. Az önálló élelmiszer megtermelése, úgy, hogy nem használunk kemikáliákat, nem használunk növényvédő szereket, óriási feladat egy olyan elfáradt növénykultúránál, amely jelenleg rendelkezésre áll. Két segítségünk lehet. Az egyik a Rudolf Steiner-féle biodinamikus gazdálkodás, illetve az esszénus evangélium ide vonatkozó ökológiai és növénytermesztési tanácsai. Mind a kettő elérhető a könyvesboltokban.

   

  Az energiagazdálkodás kérdésében az elmúlt években komoly eredmények mutatkoznak.
  Egyre olcsóbbak a solarcellák, viszont maga az energia tárolására szolgáló akkumulátorok
  vagy a hidrogén bontására szolgáló technológiák eléggé gyengék ebben az időszakban.

   

  A kulturális kreatívok egy kicsi befektetéssel a hidegfúziós házi energiatermelőket tudnák
  használni. Ezzel kapcsolatosan a Viva Natura online televízión, www.vntv.hu weboldalon láthatnak adásokat a Hideg magfúzió a konyhában címmel. Dr. Egely György húsz év munkájával megalkotta azt, amire mindig is számítottunk, hogy egyszerű módon hogyan is lehet energiát termelni. A próba sikerült, a sorozatgyártáshoz még pénzre van szükség, de a találmányt nem kéne magyar kézből kiengedni.

   

  A biodízel, bioetanol úgyszintén egy komoly koncepciója lehet ennek az elképzelésnek, az erre vonatkozó technológiákat úgyszintén elnyomják, mert még mindig abban bízik az olajlobby, hogy hatalmát a végtelenségig kiterjesztheti.

   

  Igazából, ami a mi szakterületünk, az az egészség megőrzése, és a méltó emberi táplálékok biztosítása egy minőségi élethez. Ez az a szakterület, amiben szeretnénk kiteljesedni, és önöknek is tanácsot adni. Azokat a technológiákat amiket használunk, egyelőre látszólag csak nagyüzemben lehet elképzelni, ugyanakkor hisszük és valljuk, hogy a növényszárítás, az otthon történő fermentáció ez mind-mind a kulturális kreativitás része lesz az elkövetkezendő években.

   

  Ezekben a témákban és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó más témákban hallhatnak
  előadásokat a XXII. Kombucha nyílt napon, ami május 12-én kerül megrendezésre.

   

  Új helyszín: Dürer Rendezvényház Bálterem
  (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19–21.)

  Viva Natura World Kft. csapata
  XVIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.