Viva Natura

Zöldek zöldje, egészséged őre


Lucerna - minden étkek atyja

Nagyon kevesen tudják, hogy a lucerna, amit lovainknak adunk, "minden étkek atyja, a lúgosító ételek királya", csodálatos vitaminforrás, a legmagasabb szervesvas-forrás.

 

A lucerna a pillangós növények közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Gazdag klorofillban, ember és állat számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségünket biztosítja. Magas klorofilltartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressztűrés fokozásában.

 

Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot.

 

Különleges összetevője a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani.

 

A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat.

 

Szerveskalcium-tartalma nélkülözhetetlen a serdülőkorban, kismamák számára és változókorban (a menopauza után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen).

 

Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a szervezetből. A lucernatabletta kismamáknak optimális ásványianyag-forrás, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.

 

Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban. A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül. A lucerna, mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére.

 

Megköti az ízületekben lerakódott sókat.

 

A szívhez közel eső erekben, a szívartériákban lerakódott koleszterin a koronaér-betegségek egyik okozója. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Megtalálható benne a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat.

 

Búzafű, "az örök fiatalság forrása"

A búzafű nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Tökéletes aminosavforrás, 17-féle aminosav található meg benne. Az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin-forrás is, emellett egyenlő arányban gazdag E-, F-, K- és B-vitaminokban, és jelentős a B17-tartalma. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer fenntartása érdekében. A búzafű magas klorofilltartalma miatt vérünket oxigénnel dúsítja, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

 

A búzafű számunkra létfontosságú enzimekben bővelkedik, többek között az egyik leggazdagabb SOD (szuperoxid-diszmutáz) enzimforrás. Az SOD különleges hatású antioxidáns enzim, szabadgyök-fogó, mely jelentősen lelassítja a sejtöregedést. Nincs lúgosító kúra, méregtelenítés, salaktalanítás búzafű nélkül. A tavaszi fáradtság energizáló zöldje, számos allergiás tünetet (pl. parlagfű-allergiát) kedvezően befolyásol a búzafű fogyasztása.

 

Erőteljesen lúgosító hatású, kimagasló kalcium-, magnézium- és káliumtartalma van.

 

 

Papaya - a gondoskodó növény

Amit ma megeszel, emészd meg holnapra!

 

Csak a zöldpapaya gyümölcs héja alatt és levelében található meg a papain enzim, amely képes tömegének 35-szörösét kitevő állati fehérje lebontására.

 

A papain az egyetlen enzim, amely hatékonyságát nem befolyásolja a belekben uralkodó aktuális kémhatás. A legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és akár gyomorsav hiányában is működik.

 

A lúgosító kúra alatt létfontosságú, hogy legyen egy olyan enzimünk, amely képes az elsavasodott béltraktusban pangó, rothadó, nyákos fehérjék lebontására, kiürítésére.

 

Hatását étkezések után fogyasztva fejti ki a legeredményesebben. Nemcsak a biztos székletet garantálja, hanem az elfogyasztott táplálék "szakszerű", gyors lebontását is. A papaya rendszeres fogyasztásával a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzet és puffadás is megszüntethető.

 

Az emésztési tranzitidő lerövidülésével csökken a szervezetben a zsír felhalmozódásának és a méreganyagok felszívódásának a lehetősége.

 

A növény és gyümölcse az enzimeken kívül növényi fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. Egyik fontos aminosav-komponense az arginin - az ondótermelésben és a vér tisztaságának fenntartásában van fontos szerepe. Az arginin befolyásolja az emberi növekedési hormon termelését is. Ezt a hormont a hipofízis állítja elő, és közvetlenül felelős a DNS és az RNS válaszreakciókért. Az arginin magasabb szintje növeli az izomtónust és csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást.

D. A.
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: viva natura

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.